Informatie voor erkende koeltechnische bedrijven
- Verplichtingen
- Van Europees certificaat naar Vlaamse erkenning
- Certificaat aankoop gefluoreerde broeikasgassen
- Retributie
- Relevante wetgeving
Verplichtingen
Een erkend koeltechnisch bedrijf moet voldoen aan een aantal verplichtingen (gebruikseisen).
Zo moet een erkend koeltechnisch bedrijf het installatiegebonden logboek volledig en correct invullen. Na iedere bijvulling van een koelinstallatie moet het bedrijf nagaan of het maximaal relatief lekverlies niet overschreden werd. Als dit het geval is, brengt het bedrijf de exploitant hiervan op de hoogte en bezorgt het een voorstel van te nemen maatregelen aan de exploitant. Een erkend bedrijf moet ervoor zorgen dat het erkende koeltechnici inschakelt om erkenningsplichtige werkzaamheden uit te voeren. Download hier de lijst met een overzicht van alle erkende koeltechnici.
Alle verplichtingen zijn te vinden in artikel 34 (algemene gebruikseisen) en 53/7 (bijzondere gebruikseisen) van het VLAREL.
Het niet voldoen aan de verplichtingen kan leiden tot een schorsing of opheffing van de erkenning of geldboetes.
Van Europees certificaat naar Vlaamse erkenning
Sinds 5 september 2016 worden technici en bedrijven die buiten het Vlaamse Gewest een ‘Europees certificaat’ behaald hebben van rechtswege erkend, maar zij moeten zich eerst melden en een toezichtsretributie betalen vooraleer te mogen werken in Vlaanderen.
Aanmelden van technici en bedrijven kan op verschillende manieren:
- via het online loket van het Departement Omgeving (dit geeft je de mogelijkheid de status van je dossier op te volgen)
- per mail naar erkenningen.omgeving@vlaanderen.be
Certificaat aankoop gefluoreerde broeikasgassen
Gefluoreerde broeikasgassen die gebruikt worden voor het installeren van stationaire koelinstallaties of voor het uitvoeren van onderhoud of een reparatie aan deze koelinstallaties mogen enkel nog verkocht worden aan en aangekocht worden door gecertificeerde koeltechnische bedrijven. Een leverancier van gefluoreerde broeikasgassen kan vragen om je certificaat als koeltechnisch bedrijf voor te leggen.
Periodieke retributie voor de uitoefening van het toezicht op erkende koeltechnische bedrijven
Er moet een retributie betaald worden voor de uitoefening van het toezicht op de erkenning als koeltechnisch bedrijf. Deze retributie is jaarlijks verschuldigd.
Relevante wetgeving
Europese wetgeving:
- verordening (EU) nr. 517/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende gefluoreerde broeikasgassen
- verordening (EU) 2015/2067 van de Commissie van 17 november 2015 tot vaststelling, ingevolge Verordening (EU) nr. 517/2014 van het Europees Parlement en de Raad, van minimumeisen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning voor de certificering van natuurlijke personen betreffende stationaire koel-, klimaatregelings- en warmtepompapparatuur en koeleenheden op koelwagens en koelaanhangwagens die gefluoreerde broeikasgassen bevatten, en voor de certificering van bedrijven betreffende stationaire koel-, klimaatregelings- en warmtepompapparatuur die gefluoreerde broeikasgassen bevat
- verordening (EG) nr. 1516/2007 van de Commissie van 19 december 2007 tot vaststelling, ingevolge verordening (EG) nr. 842/2006 van het Europees Parlement en de Raad, van basisvoorschriften inzake controle op lekkage van stationaire koel-, klimaatregelings- en warmtepompapparatuur die bepaalde gefluoreerde broeikasgassen bevat
- verordening (EG) nr. 1005/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 betreffende de ozonlaag afbrekende stoffen
Een Europese verordening moet in Vlaanderen nageleefd worden.
Vlaamse wetgeving
- algemene en bijzondere erkenningsvoorwaarden: art. 8 van het VLAREL en art. 25/4 van het VLAREL.
- algemene en bijzondere gebruikseisen van de erkenning: art. 34 van het VLAREL en art. 53/7 van het VLAREL
- schorsing en opheffing van de erkenning: art. 54 van het VLAREL
- verval van rechtswege van de erkenning: art. 55 van het VLAREL
- titel II van het VLAREM met bijlagen
- Navigator Wetgeving Leefmilieu, Natuur en Energie (navigator met alle milieuwetgeving)