Vormingsaanbod en educatief materiaal
-
Wandelroutes nabij De Helix
De Helix werkte vijf wandelroutes uit. Je kan de kaarten van deze routes vinden op routeyou.com.
-
Wandelpad Vlinder – aangepast voor blinden en slechtzienden
Het wandelpad Vlinder bestaat al een hele tijd. Momenteel is het uitgebreid en aangepast zodat het ook door blinden en slechtzienden zoveel als mogelijk zelfstandig kan bewandeld worden.
-
Kinderen baas
Eindelijk. Een natuurwandeling in de Kalmthoutse Heide waar kinderen baas zijn.
-
Vorming ‘Je eigen (school)omgeving als lesmateriaal rond klimaatverandering’
Tijdens deze vorming maak je kennis met de methodiek van de onderzoekswandeling rond het thema ‘klimaatverandering’.
-
Natuurspelen
Programma Hou je van spannende, grappige en geheimzinnige spelen over dieren en planten? Al spelend ontdek je een heleboel leuke weetjes over de bewoners van de heide. Zorg dat je goed uitgeslapen bent en breng je beste humeur mee. Wedden dat je je computergames niet zal missen? Er komen heel wat spelen aan bod uit het Natuurspelenboek van De Vroente. Bekijk het pdf bestandNatuurspelenboek van De Vroente (3.3 MB) Doelgroep Alle graden lager onderwijs Jeugdgroepen Praktisch Duur: 2u Periode: het hele jaar door Begeleiding: natuurgids of begeleider van de groep
-
Pop-up-stand over ontsnippering
Een evenement waar je de strip "Suske en Wiske - De Beestige Brug" wil laten winnen? Of wil je sensibiliseren over ontsnippering, ecoducten, landschapsverbindingen...? Dan kan je bij ons gratis een pop-up stand lenen, voor één dag tot vier weken.
-
Suske en Wiske - De Beestige Brug
In De Beestige Brug ondervinden Suske en Wiske aan den lijve hoe het is om een dier te zijn in Vlaanderen.
-
Educatieve activiteiten - Open kaart
'Open kaart. Regio onder de loep' brengt allerlei geïnteresseerden samen.
-
De expo 'Open kaart. Regio onder de loep'
De regio die onder de loep genomen wordt in deze expo, is een afgebakend gebied van vijf dorpen van Geraardsbergen rondom De Helix: Schendelbeke, Onkerzele, Idegem, Grimminge en Zandbergen.
-
Het project 'Open kaart. Regio onder de loep'
Het project ‘Open Kaart. Regio onder de loep’ moedigt inwoners, bezoekers, vrijwilligers, … aan om het wijde gebied rond De Helix te ontdekken, te onderzoeken en in kaart te brengen.
-
Posterreeks over bijen
Didactische strip over "bijen".
-
Gebruik je omgeving als onderzoeksmateriaal - Water
Leerlingen inventariseren de omgeving tijdens een uitgestippelde wandeling adhv inspirerende onderzoeksvraagjes en opdrachten.
-
Bodemhelden
We gaan op jacht. Nee, niet naar grote, gevaarlijke dieren, maar naar die diertjes die we zo vlug over het hoofd zien. Ze zijn klein, vlug en heel boeiend. Om ze nog beter te bekijken gebruiken we een loep, waardoor die kleine diertjes ons ineens groter aanstaren.
-
Van tak naar tak met Friedel en Krak
Kinderen ontdekken spelenderwijs het leven van de eekhoorn en beleven de herfst in de omgeving.
-
Documentaire biodiversiteit in Belgie
In deze documentaire maakt evolutiebioloog Dirk Draulans een stand van zaken op van de biodiversiteit in ons land, met andere woorden: de verscheidenheid van levende wezens.
-
Educatief pakket: Speel op veilig: contact met zware metalen
Op verschillende plaatsen in Vlaanderen was en is er nog steeds non ferro industrie. Dit leidde in het verleden tot een vervuiling van de omgeving met zware metalen. Voor het kleuteronderwijs en eerste graad basisonderwijs is er nu het kant-en-klaar pakket ‘Speel op veilig: contact met zware metalen’ Doel van het pakket is kinderen handelingen aanleren om contact met zware metalen zoveel mogelijk te verminderen. Via een verhaallijn beelden 2 centrale figuurtjes, Lars en Noor, telkens een aantal preventietips uit.
-
Voorleesboek: Op een grote paddenstoel
Laat kleuters en leerlingen van de 1ste graad basisonderwijs kennismaken met de fascinerende wereld van de zwammen.
-
Hoe ontwerp je een natuurleerpad in eigen omgeving?
Tijdens deze praktijkoefening krijg je voldoende ideeën en tips mee om zelf een natuurpad te ontwerpen.
-
Milieuzorg in de opleidingen gezondheidszorg
Deze handleiding wil docenten stimuleren en begeleiden bij het introduceren van milieuzorg in de opleiding gezondheidszorg.
-
Lespakket: Niet voor groentjes
De opleiding maatschappijoriëntatie in de basiseducatie (gericht naar laaggeschoolden) snijdt heel wat natuur- en milieuthema's aan waaronder verkeer en mobiliteit, vrije tijd, leefmilieu, wonen en milieubewust consumeren.